Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Hello Coffee
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Zaostrzenie zasad epidemicznych - nowe wytyczne dla gastronomii


Od 10 października cały kraj zostanie objęty strefą żółtą, z wyłączeniem powiatów należących do strefy czerwonej, a w każdym województwie powstanie szpital koordynacyjny, który będzie kierować opieką nad objawowymi pacjentami zakażonymi SARS-CoV-2 – to najważniejsze zmiany, o których poinformował dr Adam Niedzielski, Minister Zdrowia.
 


Obostrzenia strefy żółtej w całym kraju


Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział, że od soboty 10 października strefa żółta zostanie rozszerzona na cały kraj.

To oznacza, że w całym kraju będziemy mieli obowiązek zasłaniania ust i nosa w przestrzeni publicznej, także w komunikacji miejskiej – mówił premier. – Jedną z przyczyn jest fakt, że już dzisiaj jedna trzecia kraju znajdowałaby się w strefie żółtej. Musimy wprowadzić obostrzenia na terenie całego kraju. Takie rozwiązania wprowadzają także sąsiednie kraje. To pozwoli spowolnić rozszerzenie się koronawirusa – dodał.

Od soboty 10 października w strefie czerwonej znajdą się 32 powiaty i 6 miast: Grudziądz, Sopot, Piotrków Trybunalski, Suwałki, Kielce i Koszalin.

W woj. kujawsko-pomorskim w czerwonej strefie będzie powiat aleksandrowski i Grudziądz.

W woj. lubelskim w czerwonej strefie będą powiaty: janowski, łęczyński i włodawski, a w woj. łódzkim: bełchatowski, wieluński i Piotrków Trybunalski.

W woj. małopolskim czerwone będą powiaty: limanowski, myślenicki, nowotarski, suski i tatrzański; w woj. mazowieckim: otwocki i szydłowiecki, a w woj. opolskim powiat oleski.

W woj. podkarpackim w czerwonej strefie będą powiaty: dębicki i mielecki; w woj. podlaskim: białostocki, zambrowski i Suwałki, a w woj. pomorskim: kartuski, kościerski, pucki, słupski i Sopot.

W woj. śląskim czerwona strefa obowiązywać będzie w powiecie kłobuckim; w woj. świętokrzyskim w powiecie kieleckim i w Kielcach, a w warmińsko-mazurskim w powiatach: bartoszyckim, działdowskim, iławskim i w ostródzkim.

W woj. wielkopolskim czerwone powiaty to: krotoszyński, międzychodzki, rawicki i wolsztyński, a w woj. zachodniopomorskim – Koszalin.

Nowe zasady funkcjonowania

Od 10 października 2020 roku obostrzenia z tzw. stref żółtych zostają rozszerzone na cały kraj. W strefach czerwonych będą obowiązywać jeszcze bardziej restrykcyjne zalecenia.
 
Organizacja kongresów i targów

Organizacja tego typu wydarzeń jest dopuszczalna na określonych zasadach i tylko w strefie żółtej:
  • pod warunkiem, że widzowie lub klienci będą zakrywali usta i nos. Natomiast wydarzenia na otwartej przestrzeni  (tj. przedstawienia, spektakle, projekcje filmów lub nagrań wideo) będą dostępne tylko dla połowy przewidzianej liczby widzów lub klientów.
  • w miejscu odbywania się imprezy (targi, wystawy, kongresy, konferencje, spotkania) na  jedną  osobę powinno przypadać 4 mkw.; wyjątek stanowi obsługa. Jeżeli ten wymóg jest spełniony, to nie ma ograniczenia do 150 osób.
W powiatach zaliczonych do strefy czerwonej wprowadzono zakaz organizacji kongresów i targów.
 
Wydarzenia sportowe

W strefie żółtej:
  • piłka nożna i żużel – na stadionach i boiskach należy udostępnić publiczności co czwarte miejsce na widowni, w rzędach naprzemiennie, ale nie więcej niż 25 proc. wszystkich miejsc przewidzianych dla publiczności.
  • w wydarzeniu sportowym, w którym nie ma ograniczenia liczby uczestników (z wyłączeniem pól golfowych, kortów tenisowych, stajni, stadnin i torów wyścigowych dla koni, infrastruktury do sportów wodnych i lotniczych), jednocześnie może uczestniczyć nie więcej niż 250 uczestników; nie licząc osób zajmujących się obsługą. Osoby przebywające  w obiektach sportowych muszą zachowywać 1,5-metrowy dystans między sobą, a zapełnione może być max. 25 proc. wszystkich miejsc.
  • sport na basenach – co czwarte miejsce na widowni, w rzędach naprzemiennie i nie więcej niż 25 proc. liczby miejsc przewidzianych dla publiczności. W przypadku braku wyznaczonych miejsc na widowni należy zachować 1,5-metrowy dystans.
  • sport na siłowniach, w klubach i centrach fitness oraz organizacja obozów sportowych - konieczna weryfikacja liczby osób, dezynfekcja szatni itp. Osoby, które uczestniczą w zajęciach sportowych lub wydarzeniu sportowym oraz korzystają z obiektu sportowego lub sprzętu sportowego, kiedy wchodzą i opuszczają obiekt, wydarzenie lub zajęcia sportowe, muszą dezynfekować ręce. Natomiast wszyscy widzowie są zobowiązani do zakrywania ust i nosa.

W powiatach znajdujących się w strefie czerwonej wydarzenia sportowe mogą się odbywać tylko bez udziału publiczności.
 
Wydarzenia kulturalne

W strefie żółtej mogą odbywać się:

    W pomieszczeniach pod warunkiem:
  • udostępnienia widzom lub słuchaczom co czwartego miejsca na widowni, z tym że nie więcej niż 25 proc. wszystkich miejsc, w przypadku braku wyznaczonych miejsc na widowni przy zachowaniu 1,5-metrowej odległości między widzami lub słuchaczami,
  • zapewnienia, aby widzowie, słuchacze, zwiedzający lub uczestnicy koniecznie zakrywali usta i nos.
 
W obiektach sportowych na otwartej przestrzeni pod warunkiem:
  • udostępnienia co drugiego miejsca na widowni, w rzędach naprzemiennie. W przypadku braku wyznaczonych miejsc na widowni należy zachować 1,5-metrowy dystans i zająć nie więcej niż 25 proc. miejsc przewidzianych dla publiczności.
  • zapewnienia, aby widzowie, słuchacze, zwiedzający lub uczestnicy koniecznie zakrywali usta i nos.
Na otwartej przestrzeni wydarzenia kulturalne mogą odbywać się - w strefie żółtej – maksymalnie  z udziałem 100 osób w jednym miejscu i pod warunkiem:
  • zapewnienia, aby   na jednego  widza, słuchacza, zwiedzającego lub uczestnika przypadało  5 mkw.,
  • zachowania 1,5-metrowego dystansu między osobami przez  wyznaczenie znakami poziomymi miejsc dla publiczności,
W strefie czerwonej wydarzenia kulturalne mogą się odbywać:

    W pomieszczeniach, w tym w klubach muzycznych i salach widowiskowo-sportowych, a także w amfiteatrach oraz muszlach koncertowych, pod warunkiem:
  • udostępnienia widzom co czwartego miejsca na widowni, z tym że nie więcej niż 25 proc. wszystkich miejsc oraz  zachowania 1,5-metrowej odległości między widzami,
  • zapewnienia, aby widzowie  zakrywali usta i nos;
Na otwartym powietrzu pod warunkiem:
  • zapewnienia, aby jednocześnie liczba widzów  nie przekraczała 100 osób,
  • zachowania co najmniej 1,5-metrowej odległości od innych osób przez wyznaczenie znakami poziomymi miejsc dla publiczności ,
  • zapewnienia, aby widzowie realizowali obowiązek zakrywania ust i nosa, chyba że zostanie zachowana co najmniej 1,5-metrowa odległość między osobami.
Gastronomia

W strefie żółtej w lokalach i ogródkach obowiązuje ograniczenie   jedna osoba na 4 mkw. Klienci muszą zakrywać usta i nos do czasu zajęcia miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje. Natomiast obsługa ma obowiązek ciągłego zakrywania ust i nosa.

Dodatkowo w strefie czerwonej działalność gastronomiczną można prowadzić w godzinach 6:00-22:00. Tego ograniczenia nie stosuje się do usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu.
 
Działalność hotelarska

Zarówno w strefie żółtej jak i czerwonej nadal można prowadzić działalność hotelarską, ale z wyłączeniem dyskotek i klubów nocnych oraz innych miejsc o zamkniętej przestrzeni, w których można byłoby tańczyć.

Obowiązują tutaj analogiczne przepisy do tych, które dotyczą kongresów, basenów, siłowni oraz działalności kulturalnej – jeśli taka jest świadczona w hotelu.
 
Aquaparki i baseny

W tych obiektach, zarówno w strefie żółtej, jak i czerwonej, obowiązuje maksymalnie do 75 proc.  obłożenia osób, które z nich korzystają.
 
Wesołe miasteczka, parki rozrywki lub parki rekreacyjne

W strefie żółtej  wmiejscach rozrywki może przebywać nie więcej niż jedna osoba na 10 mkw. powierzchni , bez uwzględnienia parkingów. Natomiast w strefie czerwonej wprowadzono zakaz korzystania z tego typu form rozrywki.
 
Siłownie

Na siłowniach, w klubach i centrach fitness w strefie żółtej wprowadzono ograniczenie do jednejosoby na 7 mkw., a w strefie czerwonej – ograniczenie do jednej osoby na 10 mkw.
 
Kina

Zarówno w strefie żółtej jak i czerwonej wprowadzono ograniczenie do 25 proc. publiczności przy zachowaniu 1,5 metra odstępu. Widzowie muszą też zasłaniać usta i nos.
 
Sanatoria, rehabilitacja, uzdrowiska

W strefie żółtej i czerwonej warunkiem rozpoczęcia rehabilitacji leczniczej jest negatywny wynik testu diagnostycznego w kierunku SARS-CoV-2, z materiału pobranego nie wcześniej niż 6 dni przed terminem rozpoczęcia turnusu rehabilitacyjnego. Dotyczy to także leczenia uzdrowiskowego oraz leczenia sanatoryjnego dzieci.
Zgromadzenia

Zarówno w strefie żółtej, jak i w strefie czerwonej obowiązuje zakaz zgromadzeń powyżej 150 osób. Ponadto odległość między zgromadzeniami nie może być mniejsza niż 100 metrów. Uczestnicy są również zobligowani do zachowania 1,5-metrowego dystansu między sobą oraz do zakrywania ust i nosa.
 
Wesela, przyjęcia komunijne i inne uroczystości rodzinne

W strefie żółtej w tego typu wydarzeniach (z wyjątkiem obsługi) może uczestniczyć maksymalnie75 osób. Natomiast w strefie czerwonej – maksymalnie 50 osób.

Uwaga! Zmiany te zaczną obowiązywać od 17 października 2020 r.

W innego typu imprezach i spotkaniach, niezależnie od ich rodzaju, w strefie żółtej, do 16 października 2020 r., może uczestniczyć maksymalnie. do 100 osób. Natomiast od 17 października maksymlanie . do 75 osób,  zaś w strefie czerwonej - obecnie i od 17 października - nie więcej niż 50 osób. W obu strefach uczestnicy są także zobligowani do zakrywania ust i nosa.
 
Transport zbiorowy

W strefie żółtej pojazdy mogą być zajęte przez:

- 100 proc. liczby miejsc siedzących albo
- 50 proc. liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących określonych w dokumentacji technicznej lub dokumentacji techniczno-ruchowej dla danego typu środka transportu albo pojazdu, przy jednoczesnym pozostawieniu w środku transportu albo pojeździe co najmniej 50% miejsc siedzących niezajętych. Pasażerowie mają obowiązek zakrywania ust i nosa.

Natomiast w strefie czerwonej pojazdy mogą przewozić 50 proc. liczby miejsc siedzących albo 30 proc. liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących przewidzianych dla konkretnego rodzaju środka lokomocji przy jednoczesnym zachowaniu w pojeździe co najmniej 50 proc.  wolnych miejsc siedzących.
 
Handel

Zarówno w strefie żółtej, jak i czerwonej, podczas robienia zakupów lub świadczenia usług, klienci muszą nosić jednorazowe rękawiczki lub stosować środki do dezynfekcji rąk. Dotyczy to zarówno obiektów handlowych i usługowych powyżej 2000 mkw., jak również mniejszych sklepów, stacji benzynowych czy też targowisk.
 
Salony kosmetyczne, fryzjerskie, tatuażu i piercingu

Zarówno w strefie żółtej jak i czerwonej w miejscu, w którym prowadzona jest taka działalność, może przebywać wyłącznie obsługa oraz klienci, a w przypadku gdy klient wymaga opieki, także jego opiekun.
 
Transport lotniczy

W strefie żółtej i czerwonej obowiązuje:
  •     zapewnienie płynów do dezynfekcji rąk na pokładzie statku powietrznego,
  •     dezynfekcja statku powietrznego:
  •     raz na dobę w przypadku wykonywania operacji lotniczych z pasażerami,
  •     po każdej operacji lotniczej z osobą chorą albo z podejrzeniem zakażenia chorobą zakaźną,
  •     przed i po każdej operacji lotniczej z pasażerami trwającej co najmniej 6 godzin;
  •     przekazanie pasażerom, za pośrednictwem personelu pokładowego, do wypełnienia formularzy kart lokalizacji podróżnego dla celów zdrowotnych oraz odebrania wypełnionych kart – w przypadku, gdy pasażer przekracza granicę państwową w celu udania się do swojego miejsca zamieszkania lub pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
 
www.gov.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System Internorga
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000