Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Znani szefowie kuchni zachęcają do uzdrowienia menu


W gestii szefów kuchni leży przygotowywanie potraw, które podbiją serca klientów. Wie o tym Unilever Food Solutions (UFS), który bazując na wynikach światowego badania World Menu Report 3, zachęca kucharzy, aby wzięli odpowiedzialność za zdrowie swoich gości i podjęli kroki zmierzające do „uzdrowienia” menu. UFS zainspirował dwóch uznanych kucharzy: Konrada Birka i Grzegorza Labudę, którzy przekonują innych szefów kuchni do wprowadzania prozdrowotnych zmian w popularnych potrawach.

Wyniki World Menu Report 3 pokazują, że 49% konsumentów w Polsce jedząc poza domem pragnie się zdrowiej odżywiać. Jednocześnie aż 81% z nich chciałoby również czerpać przyjemność z jedzenia. Aby zaspokoić obydwie te potrzeby jednocześnie, należy nieco zmienić sposób gotowania.

Dobra wiadomość dla kucharzy jest taka, że nie trzeba całkowicie zmieniać menu w lokalu. Wystarczy tylko do najpopularniejszych dań wprowadzić kilka drobnych zmian, aby stały się one bardziej korzystne dla zdrowia i mniej kaloryczne. Tak właśnie uczynili Grzegorz Labuda i Konrad Birek – cenieni szefowie kuchni, którzy zainspirowani pomysłem UFS, podjęli się przygotowania zdrowszych wersji potraw chętnie wybieranych przez ich gości.

Konrad Birek – szef kuchni wywodzący się z rodziny o długoletnich kulinarnych tradycjach, przygotował dwie wersje przepisu na swoją potrawę z piersi kurczaka.

Z kolei Grzegorz Labuda – doświadczony i utytułowany szef kuchni, który z chęcią wspiera także młodych adeptów sztuki kulinarnej, podzielił się swoimi recepturami na danie z dorsza. Obaj świetni kucharze wprowadzili kilka prozdrowotnych zmian do wyjściowych receptur, w rezultacie znacznie zmniejszając kaloryczność potraw, ilość tłuszczu czy też sodu. Na stronie internetowej Unilever Food Solutions można zobaczyć obydwie wersje dania każdego z wyżej wymienionych kucharzy i prześledzić wszystkie modyfikacje oraz ich efekt.
 
Dzieląc się swoimi recepturami, zarówno Konrad Birek, jak i Grzegorz Labuda pokazują, że szefowie kuchni mogą oferować klientom zdrowsze potrawy i tym samym troszczyć się o ich zdrowie. Takie zmiany, jak: dodanie większej ilości warzyw, zmiana techniki kulinarnej na bardziej korzystną dla zdrowia czy też zastąpienie tłustej śmietany chudszym jogurtem sprawiły, że dania stały się mniej kaloryczne, a przy tym nic nie straciły na walorach smakowych.

Myślę, że warto dziś zwrócić uwagę konsumentów na to, co znajduje się na naszych talerzach. Obserwuję coraz więcej osób, które we własnym zakresie pilnują tego, co i jak jedzą – mówi Konrad Birek. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, to my kucharze powinniśmy podpowiadać naszym klientom, co można zrobić, aby nasze zdrowie na tym nie ucierpiało, a dania w innej, zdrowszej odsłonie nabrały nowego blasku – dodaje.

Wskazówek, jak można uzdrowić menu w szybki i prosty sposób dostarcza usługa i poradnik Jedzenie kuszące i zdrowe, dostępny u doradców kulinarnych UFS lub - w wersji elektronicznej - na stronie internetowej Unilever Food Solutions www.unileverfoodsolutions.pl.


Unilever Food Solutions – kim jesteśmy

Na całym świecie pomagamy szefom kuchni i operatorom lokali różnej wielkości usprawnić pracę w kuchni – bez rezygnacji ze smaku czy kreatywności. Nasze profesjonalne produkty pod znanymi i lubianymi markami: Knorr, Hellmann’s czy Lipton wykorzystywane są w kuchniach w 74 krajach świata.

W branży spożywczej działamy już od lat 80. XIX w. Sami jesteśmy szefami kuchni. Rozumiemy zatem kluczową potrzebę zachowania równowagi między chęcią zachwycenia gości a generowaniem zysku. Wiemy również, jak sprawić, aby menu było jeszcze bardziej świeże i ekscytujące, dostosowane do zmieniających się gustów gości.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000