W gestii szefów kuchni leży przygotowywanie potraw, które podbiją serca klientów. Wie o tym Unilever Food Solutions (UFS), który bazując na wynikach światowego badania World Menu Report 3, zachęca kucharzy, aby wzięli odpowiedzialność za zdrowie swoich gości i podjęli kroki zmierzające do „uzdrowienia” menu. UFS zainspirował dwóch uznanych kucharzy: Konrada Birka i Grzegorza Labudę, którzy przekonują innych szefów kuchni do wprowadzania prozdrowotnych zmian w popularnych potrawach.
Wyniki World Menu Report 3 pokazują, że 49% konsumentów w Polsce jedząc poza domem pragnie się zdrowiej odżywiać. Jednocześnie aż 81% z nich chciałoby również czerpać przyjemność z jedzenia. Aby zaspokoić obydwie te potrzeby jednocześnie, należy nieco zmienić sposób gotowania.
Dobra wiadomość dla kucharzy jest taka, że nie trzeba całkowicie zmieniać menu w lokalu. Wystarczy tylko do najpopularniejszych dań wprowadzić kilka drobnych zmian, aby stały się one bardziej korzystne dla zdrowia i mniej kaloryczne. Tak właśnie uczynili Grzegorz Labuda i Konrad Birek – cenieni szefowie kuchni, którzy zainspirowani pomysłem UFS, podjęli się przygotowania zdrowszych wersji potraw chętnie wybieranych przez ich gości.
Konrad Birek – szef kuchni wywodzący się z rodziny o długoletnich kulinarnych tradycjach, przygotował dwie wersje przepisu na swoją potrawę z piersi kurczaka.
Z kolei Grzegorz Labuda – doświadczony i utytułowany szef kuchni, który z chęcią wspiera także młodych adeptów sztuki kulinarnej, podzielił się swoimi recepturami na danie z dorsza. Obaj świetni kucharze wprowadzili kilka prozdrowotnych zmian do wyjściowych receptur, w rezultacie znacznie zmniejszając kaloryczność potraw, ilość tłuszczu czy też sodu. Na stronie internetowej Unilever Food Solutions można zobaczyć obydwie wersje dania każdego z wyżej wymienionych kucharzy i prześledzić wszystkie modyfikacje oraz ich efekt.
Dzieląc się swoimi recepturami, zarówno Konrad Birek, jak i Grzegorz Labuda pokazują, że szefowie kuchni mogą oferować klientom zdrowsze potrawy i tym samym troszczyć się o ich zdrowie. Takie zmiany, jak: dodanie większej ilości warzyw, zmiana techniki kulinarnej na bardziej korzystną dla zdrowia czy też zastąpienie tłustej śmietany chudszym jogurtem sprawiły, że dania stały się mniej kaloryczne, a przy tym nic nie straciły na walorach smakowych.
Myślę, że warto dziś zwrócić uwagę konsumentów na to, co znajduje się na naszych talerzach. Obserwuję coraz więcej osób, które we własnym zakresie pilnują tego, co i jak jedzą – mówi Konrad Birek. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, to my kucharze powinniśmy podpowiadać naszym klientom, co można zrobić, aby nasze zdrowie na tym nie ucierpiało, a dania w innej, zdrowszej odsłonie nabrały nowego blasku – dodaje.
Wskazówek, jak można uzdrowić menu w szybki i prosty sposób dostarcza usługa i poradnik Jedzenie kuszące i zdrowe, dostępny u doradców kulinarnych UFS lub - w wersji elektronicznej - na stronie internetowej Unilever Food Solutions www.unileverfoodsolutions.pl.
Unilever Food Solutions – kim jesteśmy
Na całym świecie pomagamy szefom kuchni i operatorom lokali różnej wielkości usprawnić pracę w kuchni – bez rezygnacji ze smaku czy kreatywności. Nasze profesjonalne produkty pod znanymi i lubianymi markami: Knorr, Hellmann’s czy Lipton wykorzystywane są w kuchniach w 74 krajach świata.
W branży spożywczej działamy już od lat 80. XIX w. Sami jesteśmy szefami kuchni. Rozumiemy zatem kluczową potrzebę zachowania równowagi między chęcią zachwycenia gości a generowaniem zysku. Wiemy również, jak sprawić, aby menu było jeszcze bardziej świeże i ekscytujące, dostosowane do zmieniających się gustów gości.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.