Wielki finał konkursu Bocuse d’Or w Lyon odbył się 29-30 stycznia. Podczas wydarzenia nie zabrakło jego honorowego partnera, firmy Villeroy & Boch. Tym bardziej, że specjalnie na tę okazję powstał limitowany talerz NewWave z malarską dekoracją wg projektu francuskiego artysty Alaina Vavro.
Konkursowe dzieła sztuki na talerzach Villeroy & Boch
Pierwsza edycja konkursu Bocuse d’Or została zorganizowana przez Paula Bocuse – francuską gwiazdę sceny kulinarnej, już ponad 20 lat temu.
Od tego czasu, najlepsi kucharze z całego świata walczą ze sobą w selekcjach krajowych i kontynentalnych wydarzenia, by dojść do wielkiego finału, który co dwa lata ma miejsce w Lyon.
Tam, gdzie powstają wykwintne dania, nie może zabraknąć najlepszej porcelany. Dlatego dział „Hotel i Restauracja” firmy Villeroy & Boch już po raz dziesiąty był partnerem eventu i dostarczył zastawę, na której zaprezentowane zostały konkursowe potrawy.
W edycji 2012/2013 były to talerze NewWave Gourmet z inskrypcją „Bocuse d’Or”, które wyróżnia minimalistyczne wzornictwo o dynamicznej linii krawędzi oraz duża średnica.
Podczas wielkiego finału w Lyon, posłużyły one za tło do prezentacji dań z irlandzkiej wołowiny. Jednocześnie do potraw rybnych – w tym roku z turbota - uczestnicy mogli wybrać dowolne naczynie z całej palety produktów Villeroy & Boch.
NewWave & Alain Vavro: premiera artystycznego duetu
30 stycznia br., podczas uroczystej gali w ramach Międzynarodowego Salonu Gastronomii, Hotelarstwa i Żywienia SIRHA w Lyon, został zaprezentowany kolekcjonerski talerz NewWave Gourmet. Autorem specjalnej malarskiej dekoracji, dedykowanej finałowi Bocuse d’Or 2013, jest francuski artysta i designer Alain Vavro.
W środkowej części talerza przedstawiono postać kucharza - zwycięzcy. Rozgrzane palniki – atrybut sztuki kucharskiej, zaprezentowano za pomocą geometrycznych, żółto-pomarańczowoczerwonych plam. Natomiast barwne partie w kolorze niebieskim oznaczają świeżość i lód, które w kulinarnym świecie są nierozłącznie związane z pierwiastkiem ognia. Cała kompozycja wyraża radość gotowania - podstawową ideę najbardziej znanego i prestiżowego konkursu kulinarnego, jakim jest Bocuse d’Or.
Villeroy & Boch: inspiracje ze źródła najlepszej kuchni
Dział „Hotel i Restauracja” firmy Villeroy & Boch już od ponad 30 lat odpowiada na potrzeby swoich klientów, oferując profesjonalne naczynia, wyroby szklane, sztućce i akcesoria. To produkty, które doskonale do siebie pasują, tworząc znakomity zestaw na stół i perfekcyjne wyposażenie restauracji. Od momentu powstania w 1980 roku, dział konsekwentnie umacnia swoją pozycję na międzynarodowym rynku. Marka jest obecna w Europie, USA i Australii, a także w Afryce, Azji i Emiratach Arabskich.
Villeroy & Boch istnieje od 265 lat, a siedziba główna koncernu znajduje się w miejscowości Mettlach w południowych Niemczech. Asortyment produktów podzielony jest na trzy działy: Łazienka i Wellness, Płytki Ceramiczne oraz Zastawa Stołowa i jest obecny na rynkach w 125 krajach.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.