24 stycznia 2004 roku Giancarlo Russo wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni zorganizowali IV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej “Arte Culinaria Italiana” we włoskiej restauracji - Giancarlo Ristorante Italiano w Warszawie przy ulicy Rzymowskiego 34.
Profesjonalni pod każdym względem - tak można określić zwycięzców Arte Culinaria Italiana 2004. Już po raz czwarty impreza ta zgromadziła uznanych i cenionych kucharzy, którym bliska jest włoska sztuka kulinarna.
Wszyscy uczestnicy wykazali się nie tylko znajomością przedmiotu konkursu ale i artystycznym wyczuciem prezentowanych potraw.
Konkursowi, który w tym roku cieszył się ogromnym zainteresowaniem towarzyszyła prezentacja włoskich produktów i producentów. Zaproszeni goście z uznaniem wyrażali się o przygotowanych daniach konkursowych. Cel Konkursu - pokazanie kreatywności i profesjonalizmu uczestników w znajomości kuchni włoskiej oraz doborze włoskich win, został osiągnięty.
I miejsce zajęli:
Grzegorz Parczewski i Elżbieta Markuszewska
z Restauracji "Ratuszowa" z Grudziądza ( 973 pkt. )
II miejsce zajęli:
Zbigniew Stankiewicz i Tomasz Olszewski
z Hotelu ”Marriot” z Warszawy ( 949 pkt. )
III miejsce zajęli:
Łukasz Peliszek i Rafał Żelichowski
z Restauracji „Compagnia del Sole” z Warszawy ( 917 pkt. )
Wysoki poziom Konkursu, a zwycięzców w szczególności podkreślali zarówno Uczestnicy Jury jak również przybyli goście.
Sponsorzy ufundowali medale i dyplomy dla wszystkich uczestników, a liczne nagrody dla laureatów ( nawet ze szczerego złota ) przeszły wszelkie wyobrażenia.
|