Rusza projekt doskonalenia zawodowego skierowany do nauczycieli przedmiotów zawodowych i instruktorów praktycznej nauki zawodu kucharz (i pokrewnych) pod tytułem „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej”.
Program realizowany jest na zlecenie Ministerstwa Edukacji Narodowej. W przyszłości udział w tego typu programach doskonalenia zawodowego w rzeczywistych warunkach pracy kuchni ma być obligatoryjny dla wszystkich nauczycieli nauki zawodu.
Udział w projekcie jest całkowicie bezpłatny. Wszystkie wydatki współfinansowane są przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Szkoła czy też nauczyciel nie ponoszą żadnych kosztów. Dostają zwrot kosztów dojazdów i noclegów. Nauczyciele chcący wziąć udział w szkoleniach, powinni wypełnić odpowiednie zgłoszenie. Rekrutacja trwa do końca maja 2009 roku.
W pierwszym etapie uczestnicy projektu przekonają się jakie są ich mocne i słabe strony kulinarne. Na podstawie obserwacji międzynarodowy zespół szefów kuchni opracuje dla każdego z nauczycieli indywidualny program 11-dniowego stażu. Ten będzie się odbywał w renomowanych kuchnia restauracyjnych i hotelowych.
Nauczyciel po ukończeniu programu uzyska certyfikat Efektywnego Nauczyciela Sztuki Kulinarnej poświadczający jakość prowadzonego przez niego kształcenia z zakresu sztuki kulinarnej.
Projekt zakłada udział 42 nauczycieli i instruktorów przedmiotów zawodowych na kierunku kucharz i pokrewnych z województw warmińsko-mazurskiego, podlaskiego i mazowieckiego.
Realizacją zajmuje się Akademia Kurta Schellera, Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie oraz Fundacji na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy "Nowe Media" w Olsztynie.
Więcej informacji na stronie www.rekrutacja.fnm.pl
Informacje: Kurt Scheller, opr. JZ - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.