Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
15.01.2025
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Dania z mleka i jego przetworów. 14 apetycznych propozycji dla branży HoReCa.


Z masła, kwaśnej śmietany, słodkiej śmietanki, kefiru, jogurtu oraz oczywiście najrozmaitszych serów mogą powstać znakomite potrawy – od przystawek po desery. Dania na bazie mleka i jego przetworów to świetny sposób na uatrakcyjnienie oferty restauracji, baru, kawiarni albo firmy cateringowej. Przypomina o tym nowy e-book z przepisami, które przygotowali Jarosław Uściński oraz Patryk Dobrzelak.

W oczach profesjonalistów branży HoReCa

W oczach profesjonalistów potencjał kulinarny mleka i jego przetworów jest ogromny. Wśród dań wykorzystujących mleko i jego przetwory czeka nieprzebrane bogactwo oryginalnych potraw. A to prosta droga przez żołądek do serca wszystkich gości.

Gama dostępnych tu smaków, aromatów i tekstur jest niezwykle różnorodna. Produkty mleczne występują w niezliczonych rodzajach. Obok mleka w zasięgu ręki są też m.in. maślanki, kefiry, jogurty, a także mleko zsiadłe i coraz popularniejsze acidofilne. Żadna kuchnia nie obejdzie się bez masła, kwaśnej śmietany, słodkiej śmietanki. Wyjątkowo różnorodne doznania smakowe i zapachowe niosą z sobą sery. Z 4.000 tysięcy odmian znanych na świecie w Polsce wytwarza się aż 600! Jest więc na czym bazować – i to nie tylko przygotowując śniadanie.

Pyszne dania z mleka i jego przetworów

Aby przypomnieć o potencjałach, jakie niosą mleko i jego przetwory, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich zorganizował kampanię pt. „Działania promocyjne w sektorze HoReCa”. Jej elementem stał się e-book zawierający 14 atrakcyjnych przepisów do bezpłatnego wykorzystania w restauracji, kawiarni, barze lub kuchni firmy cateringowej. Praktyczne, nowoczesne i pyszne dania opracowali dwaj doświadczeni kucharze: Jarosław Uściński oraz Patryk Dobrzelak.

Co przygotowali profesjonaliści?

4 propozycje przystawek i przekąsek

Ser długodojrzewający zapiekany z orzechami laskowymi i z miodem akacjowym. Grzanki razowe, listki sałaty z gruszką.

Focaccia z trzema serami (mozzarellą, twarogiem i serem pleśniowym) i ze smażonymi borowikami. Listki sałat.

Serniczek wytrawny z wędzonym bekonem i z pesto pistacjowym ze smażoną pomarańczą. Listki sałat.

Grzanki z chałki z serem, opalaną gruszką i olejem pietruszkowym.


2 niebanalne zupy

Kremowa zupa z kurczakiem, kukurydzą i ziemniakami, z beszamelem i serem topionym.

Krem z dyni z pomarańczą, serkiem mascarpone i z grzankami z razowego chleba na maśle klarowanym z czosnkiem i rozmarynem
.

4 dania główne – wytrawne i słodkie

Stek ze smażonego kalafiora w sosie z twarogu i papryki z ziołami śródziemnomorskimi lub z curry.

Naleśniki czekoladowe z imbirem na maślance z serkiem śmietankowym z wanilią i wiśniami oraz ze smażonymi malinami na śmietance.

Roladka z indyka faszerowana serem i twarogiem wędzonym z duszoną szalotką. Ziemniaki ubite z jogurtem i ze świeżymi ziołami, z sosem grzybowym.

Makaron pappardelle z mozzarellą i ze słodką śmietanką, z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami, z bazylią i listkami szpinaku.

2 znakomite desery

Lody z mascarpone, figami suszonymi, ze słodką śmietanką, śliwkami suszonymi, koglem-moglem, przyprawą do piernika i z sosem z mrożonych truskawek.

Pistacjowy serniczek z twarogiem na rodzynkowo-owsianym spodzie, z malinami z cynamonem.

2 warianty deski serów

Żółta deska serów - z camembertem, cheddarem i roladą ustrzycką.

Biała deska serów – z serem solankowym, mozzarellą i twarogiem wędzonym.

Zachęcamy, by wykorzystać te przepisy do uatrakcyjnienia oferty restauracji, baru, kawiarni albo firmy cateringowej.
Sprawdzą się tu na pewno!
E-book z przepisami można bezpłatnie pobrać tu: https://mleczarstwopolskie.pl/wp-content/uploads/2024/12/E-book-Dzialania-promocyjne-w-sektorze-HoReCa-2.pdf

Publikujemy też FILMY z przygotowania wybranych dań, które można obejrzeć tu: https://www.youtube.com/playlist?list=PLEqZ-yvEu_dXrFTZLVA59fIpFCn334nDB

Organizatorem Kampanii pn. „Działania promocyjne w sektorze HoReCa” jest Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny.

#Fundusze Promocji

 

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000