Z masła, kwaśnej śmietany, słodkiej śmietanki, kefiru, jogurtu oraz oczywiście najrozmaitszych serów mogą powstać znakomite potrawy – od przystawek po desery. Dania na bazie mleka i jego przetworów to świetny sposób na uatrakcyjnienie oferty restauracji, baru, kawiarni albo firmy cateringowej. Przypomina o tym nowy e-book z przepisami, które przygotowali Jarosław Uściński oraz Patryk Dobrzelak.
W oczach profesjonalistów branży HoReCa
W oczach profesjonalistów potencjał kulinarny mleka i jego przetworów jest ogromny. Wśród dań wykorzystujących mleko i jego przetwory czeka nieprzebrane bogactwo oryginalnych potraw. A to prosta droga przez żołądek do serca wszystkich gości.
Gama dostępnych tu smaków, aromatów i tekstur jest niezwykle różnorodna. Produkty mleczne występują w niezliczonych rodzajach. Obok mleka w zasięgu ręki są też m.in. maślanki, kefiry, jogurty, a także mleko zsiadłe i coraz popularniejsze acidofilne. Żadna kuchnia nie obejdzie się bez masła, kwaśnej śmietany, słodkiej śmietanki. Wyjątkowo różnorodne doznania smakowe i zapachowe niosą z sobą sery. Z 4.000 tysięcy odmian znanych na świecie w Polsce wytwarza się aż 600! Jest więc na czym bazować – i to nie tylko przygotowując śniadanie.
Pyszne dania z mleka i jego przetworów
Aby przypomnieć o potencjałach, jakie niosą mleko i jego przetwory, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich zorganizował kampanię pt. „Działania promocyjne w sektorze HoReCa”. Jej elementem stał się e-book zawierający 14 atrakcyjnych przepisów do bezpłatnego wykorzystania w restauracji, kawiarni, barze lub kuchni firmy cateringowej. Praktyczne, nowoczesne i pyszne dania opracowali dwaj doświadczeni kucharze: Jarosław Uściński oraz Patryk Dobrzelak.
Co przygotowali profesjonaliści?
4 propozycje przystawek i przekąsek
• Ser długodojrzewający zapiekany z orzechami laskowymi i z miodem akacjowym. Grzanki razowe, listki sałaty z gruszką.
• Focaccia z trzema serami (mozzarellą, twarogiem i serem pleśniowym) i ze smażonymi borowikami. Listki sałat.
• Serniczek wytrawny z wędzonym bekonem i z pesto pistacjowym ze smażoną pomarańczą. Listki sałat.
• Grzanki z chałki z serem, opalaną gruszką i olejem pietruszkowym.
2 niebanalne zupy
• Kremowa zupa z kurczakiem, kukurydzą i ziemniakami, z beszamelem i serem topionym.
• Krem z dyni z pomarańczą, serkiem mascarpone i z grzankami z razowego chleba na maśle klarowanym z czosnkiem i rozmarynem.
4 dania główne – wytrawne i słodkie
• Stek ze smażonego kalafiora w sosie z twarogu i papryki z ziołami śródziemnomorskimi lub z curry.
• Naleśniki czekoladowe z imbirem na maślance z serkiem śmietankowym z wanilią i wiśniami oraz ze smażonymi malinami na śmietance.
• Roladka z indyka faszerowana serem i twarogiem wędzonym z duszoną szalotką. Ziemniaki ubite z jogurtem i ze świeżymi ziołami, z sosem grzybowym.
• Makaron pappardelle z mozzarellą i ze słodką śmietanką, z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami, z bazylią i listkami szpinaku.
2 znakomite desery
• Lody z mascarpone, figami suszonymi, ze słodką śmietanką, śliwkami suszonymi, koglem-moglem, przyprawą do piernika i z sosem z mrożonych truskawek.
• Pistacjowy serniczek z twarogiem na rodzynkowo-owsianym spodzie, z malinami z cynamonem.
2 warianty deski serów
• Żółta deska serów - z camembertem, cheddarem i roladą ustrzycką.
• Biała deska serów – z serem solankowym, mozzarellą i twarogiem wędzonym.
Zachęcamy, by wykorzystać te przepisy do uatrakcyjnienia oferty restauracji, baru, kawiarni albo firmy cateringowej.
Sprawdzą się tu na pewno! E-book z przepisami można bezpłatnie pobrać tu: https://mleczarstwopolskie.pl/wp-content/uploads/2024/12/E-book-Dzialania-promocyjne-w-sektorze-HoReCa-2.pdf
Publikujemy też FILMY z przygotowania wybranych dań, które można obejrzeć tu: https://www.youtube.com/playlist?list=PLEqZ-yvEu_dXrFTZLVA59fIpFCn334nDB
Organizatorem Kampanii pn. „Działania promocyjne w sektorze HoReCa” jest Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny.
#Fundusze Promocji
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|