Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Eksperci na tropie produktów wysokiej jakości


Dnia 26 kwietnia 2017 roku specjaliści z branży spożywczej, tworzący Lożę Ekspertów programu Doceń polskie, stanęli przed nie lada wyzwaniem. Każdy z czterech jurorów indywidualnie sprawdził ponad 200 wyrobów, po czym wszystkim produktom z osobna wystawił noty w skali od 1 do 10. Ocenie podlegają: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
 
Certyfikatem jakości nie honoruje się automatycznie wszystkich produktów zgłoszonych do oceny: godła promocyjne zdobywają tylko te z nich, którym eksperci wystawią wysokie noty (minimum 7,5 pkt.). Żywność z maksymalną liczbą punktów jest honorowana tytułem TOP PRODUKT.
 
 
Co ważne, atestacje nie są konkursem na najlepszy produkt - eksperci nie wybierają liderów danej kategorii, ale podejmują decyzję (wyrażoną w punktach) czy dany wyrób zasługuje na uhonorowanie.

Każda atestacja jest poprzedzona analizą produktów: do udziału w niej kwalifikowane są  tylko te posiadające tzw. polski akcent, wyrażający związek żywności z naszym krajem.
 
 
Głównym celem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie jest bowiem propagowanie rodzimej żywności i jej wytwórców. Przedsięwzięcie jest realizowane od 2011 roku, od tego czasu honorowy patronat nad audytami sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. - Od samego początku program funkcjonuje w oparciu o te same zasady. Jasno określone kryteria przyznawania znaków jakości, szereg narzędzi promocyjnych udostępnianych bezpłatnie laureatom i rosnące znacznie godła Doceń polskie - to cechy budujące zaufanie do naszego przedsięwzięcia - wylicza Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie
 

Charakterystyczny znak Doceń polskie jednoznacznie określa pochodzenie żywności, a przy tym dowodzi jej wysokie jakości, trudno się zatem dziwić, że program cieszy się  zainteresowaniem producentów. Do udziału w kwietniowej certyfikacji swoje propozycje zgłosili wytwórcy z całego kraju, z wszystkich 16 województw. Szansę zdobycia znaków jakości miało tym razem w sumie 75 firm. Co ważne, certyfikaty są nadawane za konkretny produkt, a nie za całokształt działalności producenta.
 
 
Udział w audycie jest bezpłatny, nie ma także ograniczeń co do liczby zgłaszanych artykułów. Podczas XXIV atestacji rekordzista starał się o uzyskanie 24 wyróżnień.

Podczas każdej certyfikacji Loża Ekspertów ocenia różnorodne produkty, od nabiału począwszy, przez mięsa, napoje, słodycze, przetwory, dania gotowe i słodycze, na wypiekach skończywszy. O godła jakości mogą starać się także sieci handlowe: wyroby dostępne wyłącznie w tych sklepach podlegają tym samym kryteriom oceny (produkty z wysokimi notami zdobywają znaki Doceń polskie - MARKI WŁASNE).
 
 
Zestawienie wszystkich nagrodzonych dotychczas artykułów żywnościowych jest dostępne na blogu programu, pod adresem blog.DocenPolskie.pl. Tam także publikowane będą opisy żywności uhonorowanej podczas kwietniowej atestacji. Informacje o przedsięwzięciu można znaleźć także pod adresem www.DocenPolskie.pl.
 
Zdjęcia: Marek Bielski/Doceń polskie

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000