
Kucharze oraz pasjonaci kuchni molekularnej coraz chętniej korzystają z możliwości, jakie niesie za sobą ciekły azot. Jego właściwości stwarzają większe możliwości kulinarne, a dzięki naczyniom kriogenicznym firmy Cryogen, praca z nimi jest dziś o wiele łatwiejsza.
Kuchnia molekularna to sztuka gotowania, która w ostatnim czasie cieszy się dużą popularnością. Technika ta znalazła swoich zwolenników zarówno w Polsce jak i za granicą. Nieodłącznym elementem kuchni molekularnej jest wykorzystanie ciekłego azotu, który charakteryzuje się ekstremalnie niską temperaturą (-196°C).
Ciekły azot posiada wiele korzystnych właściwości, takich jak:
- jest gazem bezbarwnym
- bezzapachowym
- nietoksycznym
- chemicznie obojętnym.
Odkrycie możliwości wprowadzenia ciekłego azotu do sztuki kulinarnej, jako środka do zamrażania składników, dań gotowych, deserów czy napojów, otworzyło nowe perspektywy rozwoju gastronomii.
Dla pasjonatów ciekłego azotu, firma Cryogen przygotowała szeroką ofertę naczyń kriogenicznych i kontenerów transportowych, dedykowanych profesjonalnej gastronomii.
Zainteresowanie tą gałęzią gotowania przyczyniło się do powstania nowego kierunku zwanego kriogastronomią, w którym wykorzystywany jest głównie ciekły azot.
Stosowanie ciekłego azotu wymusza użycie specjalistycznych pojemników do transportu i jego przechowywania. Służą do tego tzw. naczynia kriogeniczne nazywane też naczyniami Dewara lub po prostu kontenerami na ciekły azot.
Naczynia kriogeniczne są to pojemniki metalowe (najczęściej aluminiowe), budową przypominające termosy. Wyposażone w wysokiej jakości izolację zapewniającą niskie straty parującego ciekłego azotu i bezpieczeństwo przy ich obsłudze.

Firma Cryogen oferuje naczynia o różnych pojemnościach i do różnych zastosowań. W gastronomii najlepiej sprawdzają się naczynia należące do kategorii tzw. transportowej. Są to pojemniki o wzmocnionej konstrukcji, ekonomiczne, bez zbędnego wyposażenia wewnętrznego, łatwe i bezpieczne w obsłudze. Dostępne pojemności to: 10, 15, 20, 30, 35 i 50 litrów ciekłego azotu.
Nowoczesne rozwiązania, jakie proponuje Cryogen, ułatwiają kucharzom pracę z ciekłym azotem. Oprócz naczyń kriogenicznych na stanowisku pracy pomocne są też akcesoria, takie jak: pompy / lewary lub wózki / kołyski. Służą one do przemieszczania naczyń i wylewania azotu przez przechylanie.
Poza atrakcyjną ofertą asortymentową, Cryogen proponuje również bardzo korzystne i konkurencyjne ceny. Dodatkowo naczynia te są objęte 2-letnią gwarancją na jakość termoizolacji.
Dzięki użyciu specjalistycznych narzędzi, sztuka kulinarna staje się niezwykła i unikalna, a gotowanie to już coś więcej, niż tylko zwykłe przyrządzanie dań.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.