15 czerwca odbył się V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Organizatorem konkursu był Stefan Birek szef kuchni Hotelu Lord, pomocy merytorycznej udzieliło Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Współorganizatorem Konkursu był Hotel *** - Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem Konkursu było:
- Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej
- Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
- Promowanie producentów polskiej żywności
V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś skierowany był do uczniów i całego profesjonalnego środowiska kulinarnego w Polsce.
Każda z drużyn miała do przygotowania po pięć porcji przekąski zimnej lub gorącej oraz dania głównego. Przedmiotem konkursu, w przypadku przystawki był okoń, dowolny ser pleśniowy firmy Lazur, rabarbar oraz dowolne świeże zioła. Jeśli chodzi o danie główne, tu do przygotowania był schab bez kości, seler, ogórek małosolny i chrzan.
Pierwsi zmagania kulinarne rozpoczęli uczniowie – młodzi, kreatywni z ciekawym wyczuciem smaku. Patrząc na wykonane przez nich dania trzeba powiedzieć, że dobrze rokują na przyszłość naszej polskiej gastronomii.
W południe, już tradycyjnie odbyła się parada motocyklistów i kucharzy na czele z głównym organizatorem Stefanem Birkiem przy akompaniamencie orkiestry dętej z Pułtuska.
Zaraz po paradzie do konkursu stanęli zawodowcy. Konkursowiczów oceniało szerokie grono jurorów począwszy od zawodowych kucharzy, poprzez panie dyrektor szkół gastronomicznych, na osobach z show- biznesu skończywszy.
Brano pod uwagę sposób przygotowania, czystość stanowisk, różnorodność wykorzystywanych technik kulinarnych no i oczywiście walory smakowe i wizualne potrawy.
Skład Sędziowski
W ramach imprez dodatkowych odbyły się:
- Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy
- Konkurs Kulinarny dla motocyklistów
- Konkurs kulinarny dla amatorów – widzów programu śniadaniowego Kawa czy herbata?
Dzień umilały następujące atrakcje:
- zlot i prezentacja motocykli Honda z Gold Wing Club of Poland
- występ orkiestry dętej
- pokaz zespołu akrobatyczno-sportowego
- występy wokalne
- pokaz Carvingu w warzywach i owocach
- prezentacja programu artystycznego przez dzieci i młodzież z centrum kultury i sztuki w Pułtusku
- występy osób z klubu tańca nowoczesnego
Podczas całego dnia na terenach zamkowych odbywały się konkursy dla dzieci i młodzieży w ramach programu Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży.
–
Po raz kolejny mam przyjemność zasiadać w jury degustacyjnym. Dania, których próbowałam były bardzo smaczne. Zresztą z roku na rok widać, że poziom jest coraz wyższy, jest kogo chwalić – stwierdziła
Anna Chylińska Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich na Majdańskiej.
Otwarte zostało również Miasteczko Sponsorskie, gdzie można było spróbować wyrobów z certyfikowanej wieprzowiny, nowych smaków sera Lazur, zapoznać się z najnowszymi nowinkami kulinarnymi oraz zaopatrzyć się w świeże zioła.
Wieczorem odbyła się Gala diner, na której zostały wręczone dyplomy za uczestnictwo, nagrody zwycięskim duetom i statuetki z podziękowaniami dla sponsorów i patronów medialnych.
Galę prowadzili Paweł Pochwała wraz z gospodarzem konkursu Stefanem Birkiem i Adamem Michalskim.
A teraz przedstawiamy zwycięzców całodziennych zmagań kulinarnych:
Uczniowie:
- I miejsce zajęli Bartłomiej Wrona i Michał Ziaja ze szkoły w Rzeszowie
- II miejsce przypadło Igorowi Sinorackiemu i Maciejowi Osińskiemu ze szkoły na Poznańskiej
- III miejsce przypadło Patrykowi Trzonkowskiemu i Poli Szewczyk ze szkoły na Poznańskiej
Profesjonaliści:
- I miejsce – Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek z restauracji Amber Room
- II miejsce – Grzegorz Bąk i Grzegorz Bartoszek z Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie
- III miejsce – Rafał Zalewski i Marcin Zelent z Hotelu Luxor w Lublinie
Szczegółowe wyniki konkursu dostępne TUTAJ
Rokrocznie Kapituła konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś przyznaje tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej. W tym roku tym tytułem uhonorowany został Wojciech Modest Amaro, szczęśliwy i jedyny w Polsce posiadacz Gwiazdki Michelin. W jego imieniu wyróżnienie odebrała żona.
Zwieńczeniem wieczoru była aukcja dzieł carvingowych, z której dochód, podobnie jak w poprzednich latach, przekazany został dla Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka. W tym roku padł rekord, zebrano ponad 8 tysięcy złotych.
Wisienką na torcie był pokaz sztucznych ogni, który zakończył oficjalną część gali. Później wszyscy ruszyli na parkiet…
aut. smartenPR
www.smartenpr.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.