Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś


15 czerwca odbył się V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Organizatorem konkursu był Stefan Birek szef kuchni Hotelu Lord, pomocy merytorycznej udzieliło Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Współorganizatorem  Konkursu był Hotel *** - Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 
Celem Konkursu było:

  • Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej
  • Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
  • Promowanie producentów polskiej żywności

V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś skierowany był do uczniów i całego profesjonalnego środowiska kulinarnego w Polsce.

 
Każda z drużyn miała do przygotowania  po pięć porcji przekąski zimnej lub gorącej oraz dania głównego. Przedmiotem konkursu, w przypadku przystawki był okoń, dowolny ser pleśniowy firmy Lazur, rabarbar oraz dowolne świeże zioła. Jeśli chodzi o danie główne, tu do przygotowania był schab bez kości, seler, ogórek małosolny i chrzan. 

Pierwsi zmagania kulinarne rozpoczęli uczniowie – młodzi, kreatywni z ciekawym wyczuciem smaku. Patrząc na wykonane przez nich dania trzeba powiedzieć, że dobrze rokują na przyszłość naszej polskiej gastronomii.

W południe, już tradycyjnie odbyła się parada motocyklistów i kucharzy na czele z głównym organizatorem Stefanem Birkiem przy akompaniamencie orkiestry dętej z Pułtuska.

Zaraz po paradzie do konkursu stanęli zawodowcy. Konkursowiczów oceniało szerokie grono jurorów począwszy od zawodowych kucharzy, poprzez panie dyrektor szkół gastronomicznych, na osobach z show- biznesu skończywszy.

 
Brano pod uwagę sposób przygotowania, czystość stanowisk, różnorodność wykorzystywanych technik kulinarnych no i oczywiście walory smakowe i wizualne potrawy.

Skład Sędziowski

W ramach imprez dodatkowych odbyły się:

  • Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy
  • Konkurs Kulinarny dla motocyklistów
  • Konkurs kulinarny dla amatorów – widzów programu śniadaniowego Kawa czy herbata?

Dzień umilały następujące atrakcje:

  • zlot i prezentacja motocykli Honda z Gold Wing Club of Poland
  • występ orkiestry dętej
  • pokaz zespołu akrobatyczno-sportowego
  • występy wokalne
  • pokaz Carvingu w warzywach i owocach
  • prezentacja programu artystycznego przez dzieci i młodzież z centrum kultury i sztuki w Pułtusku
  • występy osób z klubu tańca nowoczesnego

Podczas całego dnia na terenach zamkowych odbywały się konkursy dla dzieci i młodzieży w ramach programu Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży.

 
Po raz kolejny mam przyjemność zasiadać w jury degustacyjnym. Dania, których próbowałam były bardzo smaczne. Zresztą z roku na rok widać, że poziom jest coraz wyższy, jest kogo chwalić – stwierdziła Anna Chylińska Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich na Majdańskiej.

Otwarte zostało również Miasteczko Sponsorskie, gdzie można było spróbować wyrobów z certyfikowanej wieprzowiny, nowych smaków sera Lazur, zapoznać się z najnowszymi nowinkami kulinarnymi oraz zaopatrzyć się w świeże zioła.

Wieczorem odbyła się Gala diner, na której zostały wręczone dyplomy za uczestnictwo, nagrody zwycięskim duetom i statuetki z podziękowaniami dla sponsorów i patronów medialnych.
   
Galę prowadzili Paweł Pochwała wraz z gospodarzem konkursu Stefanem Birkiem i Adamem Michalskim.

A teraz przedstawiamy zwycięzców całodziennych zmagań kulinarnych:

Uczniowie:

  • I miejsce zajęli Bartłomiej Wrona i Michał Ziaja ze szkoły w Rzeszowie
  • II miejsce przypadło Igorowi Sinorackiemu i Maciejowi Osińskiemu ze szkoły na Poznańskiej
  • III miejsce przypadło Patrykowi Trzonkowskiemu i Poli Szewczyk ze szkoły na Poznańskiej

Profesjonaliści:

  • I miejsce – Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek z restauracji Amber Room
  • II miejsce – Grzegorz Bąk i Grzegorz Bartoszek z Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie
  • III miejsce – Rafał Zalewski i Marcin Zelent z Hotelu Luxor w Lublinie

 
Szczegółowe wyniki konkursu dostępne TUTAJ

Rokrocznie Kapituła konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś przyznaje tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej. W tym roku tym tytułem uhonorowany został Wojciech Modest Amaro, szczęśliwy i jedyny w Polsce posiadacz Gwiazdki Michelin. W jego imieniu wyróżnienie odebrała żona.

Zwieńczeniem wieczoru była aukcja dzieł carvingowych, z której dochód, podobnie jak w poprzednich latach, przekazany został dla Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka. W tym roku padł rekord, zebrano ponad 8 tysięcy złotych.

Wisienką na torcie był pokaz sztucznych ogni, który zakończył oficjalną część gali. Później wszyscy ruszyli na parkiet…

aut. smartenPR
www.smartenpr.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000