Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.04.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Wieprzowina regionalna – polska tradycja i wyjątkowy smak

Zobaczcie państwo:
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji - PRZEPISY

Świnie puławskie oraz złotnickie białe i złotnickie pstre to przedstawicielki tradycyjnych polskich ras. Mięso pozyskiwane z nich gości na naszych stołach już od niemal 100 lat, na stałe wpisując się w bogatą tradycję polskiej kuchni.

Szczególny smak, wysoka jakość i wartości odżywcze – to główne cechy charakterystyczne wieprzowiny z polskich świń ras zachowawczych. Kampania Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji ma na celu zwrócenie uwagi restauratorów i konsumentów na wyjątkowe walory kulinarne mięsa.

Głównym celem kampanii prowadzonej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” jest zwiększenie świadomości na temat polskich tradycyjnych ras świń oraz poszerzenie wiedzy na temat doskonałych walorów smakowych mięsa. Akcja promocyjno-informacyjna obejmie swoim zasięgiem przede wszystkim województwo lubelskie, mazowieckie oraz wielkopolskie. W jej ramach zaplanowano szkolenia, spotkania bezpośrednie z restauratorami oraz działania promocyjne w prasie branżowej.

Rodzime rasy świń takie jak puławska, złotnicka biała oraz złotnicka pstra to rasy zachowawcze objęte Programem Ochrony Zasobów Genetycznych. Doskonałe przystosowanie do polskich warunków środowiskowych, wysoka odporność na choroby, hodowla w małych, rodzinnych gospodarstwach oraz karmienie tylko i wyłącznie naturalnymi paszami sprawiają, że ich mięso wyróżnia się unikalnymi wartościami kulinarnymi.

Co ważne z punktu widzenia restauratorów i konsumentów, wieloletnie zabiegi ekspertów oraz hodowców o zachowanie czystości rasy, połączone z unikalnymi warunkami hodowli spowodowały, że otrzymano rasy charakteryzujące się doskonałymi wartościami kulinarnymi. Mięso rasy puławskiej oraz złotnickiej białej i pstrej posiada większą zawartość tłuszczu śródmięśniowego, który jest nie tylko głównym nośnikiem smaku, ale jednocześnie powoduje, że mięso jest soczyste i miękkie. Nawet najprostsze danie przygotowane z tego mięsa zyskuje zupełnie inną jakość.

Mięso polskich ras tradycyjnych zdobyło już duże uznanie za granicą, jednak w Polsce wiedza na jego temat jest nadal niszowa. Organizatorzy kampanii liczą, że dzięki kilkumiesięcznej akcji promocyjno-informacyjnej mięso ze świń ras tradycyjnych zagości na polskich stołach, nie tylko przy specjalnych okazjach, ale także na co dzień.


Polskie tradycyjne rasy świń

  
Świnie rasy złotnickiej białej

Świnia rasy złotnickiej białej to zwierzę o białym umaszczeniu, w typie mięsnym, o średnio-szybkim tempie wzrostu i mięsności tuszy około 50% przy masie 100 kg. Hodowla świń rasy złotnickiej białej objęta jest Programem Ochrony Zasobów Genetycznych.

W wyniku zmian ustrojowych i gospodarczych w latach 90-tych ubiegłego stulecia populacja tej rasy zmniejszyła się do kilkunastu loch. Dzięki inicjatywie pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i stworzeniu Programu Ochrony Zasobów Genetycznych świń udało się restytuować tę rasę świń. Dziś populacja tych świń liczy 673 lochy i 24 knury.

Czytaj więcej...

Świnie rasy złotnickiej pstrej

Świnie złotnickie odmiany pstrej początkowo utrzymywano w woj. olsztyńskim, w Zakładzie Polskiej Akademii Nauk Popielno i w Państwowym Gospodarstwie Rolnym - Parcz. Następne chlewnie zarodowe powstały na terenie woj. poznańskiego - KPGR Manieczki i woj. bydgoskiego - KPGR Chwaliszewo Zakład Chraplewo. Dzisiejsza populacja świń złotnickich pstrych, po regresie hodowli w końcówce 20 wieku, dzięki działaniom podjętym przez pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i wsparciu Instytutu Zootechniki liczy 692 lochy i 20 knurów. Utrzymywane są one w 31 stadach, na terenie województw: wielkopolskiego, pomorskiego, łódzkiego, dolnośląskiego i podkarpackiego.

Czytaj więcej...

Świnie rasy puławskiej

Świnie rasy puławskiej to najstarsza z obecnie utrzymywanych ras krajowych, której tradycje hodowlane są związane z regionem Lubelszczyzny. Historia tworzenia rasy sięga lat 20-tych XX w., kiedy rozpoczęto prace hodowlane zmierzające do uzyskania populacji świń szybkorosnących, o wysokiej wartości rzeźnej, odpornych na niekorzystne warunki środowiskowe. Powstałą populację określono mianem „świni gołębskiej”.

W 1951 r. decyzją Państwowego Instytutu Naukowego Gospodarstwa Wiejskiego w Puławach, świnie gołębskie zostały przekształcone w typ bardziej wyrostowy o cechach mięsnych. Nastąpiła również zmiana nazwy na rasę puławską. Największe zainteresowanie hodowców rasą puławską przypadło na lata 50 i 60-te XX wieku.

Czytaj więcej...


  PZHiPTCh POLSUS
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. 22 723 08 06
fax. 22 723 00 83
e-mail: polsus@polsus.pl

 

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000