Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Wręczenie Oskarów Kulinarnych 2004

W sobotę 27 marca 2004 roku podczas uroczystej gali w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie wręczono tegoroczne statuetki. Oskary Kulinarne są nagrodą środowiskową: to dziennikarze, publicyści i osoby zajmujące się zawodowo tematyką kulinarną układają listę nominowanych, a w następującym po tym głosowaniu wybierają laureatów nagrody.

Ideą nagrody jest uhonorowanie tych, którzy w szczególnym stopniu przyczyniają się do ożywienie polskiego życia kulinarnego, wywierając wpływ na kulinarną wyobraźnię Polaków. Nagrody przyznane zostały po raz pierwszy w kwietniu 2003 roku. W pierwszej edycji konkursu oskarowe statuetki były przyznawane w 3 kategoriach.

W tym roku konkurs się rozrósł i twórcy życia kulinarnego rywalizowali w 4 kategoriach: Osobowość kulinarna - kandydatami do tej nagrody były osoby kojarzone ze sztuką i kulturą kulinarną. Działalność ich przyczynia się do wzrostu społecznego zainteresowania tymi dziedzinami, jest inspiracją do kulinarnych poszukiwań, eksperymentów i czerpania radości z jedzenia.Statuetkę w kategorii osobowość kulinarna otrzymał Robert Sowa.

Inicjatywa kulinarna - nagroda dla działań, które w interesujący sposób stymulują rozwój życia kulinarnego, przekazują informacje przyczyniające się do wzrostu zainteresowania sztuką i kulturą kulinarną.

W tej kategorii Statuetkę Oskara przyznano konkursowi „Polskie danie dla Europy”, którego pomysłodawcą była Fundacja Unia&Polska

Publikacja prasowa - np. stała rubryka kulinarna w piśmie lub cykl artykułów, które zyskały szczególne uznanie w oczach czytelników, dostarczając bieżących informacji o trendach w kuchni i gastronomii.

W II Edycji Gali, ze względu na równą liczbę otrzymanych głosów, przyznano dwie nagrody: dla działu kulinarnego Elle prowadzonego przez Tessę Capponi-Borawską oraz rubryki „Kuchnia artystyczna” Marty Gessler w magazynie „Wysokie Obcasy”.

Książka kulinarna - nagroda dla najciekawszej pozycji wydawniczej, obejmująca zarówno książki kucharskie, jak i książki traktujące o obyczajach związanych z jedzeniem i gotowaniem oraz literaturę piękną.

Podczas tej edycji konkursu Statuetkę przyznano książce „Dialogi języka z podniebieniem” Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza. Ze względu na niewielką różnicę głosów Kapituła postanowiła przyznać drugą statuetkę w tej kategorii książce „Dzieje smaku” - Ludwika Stommy.

Część gości sugerowała, aby wyrównać szanse wszystkich nominowanych, wyodrębniając specjalną kategorię „Makłowicz & Bikont”, którzy nominowani są już tradycyjnie w kilku kategoriach i zawsze zbierają niebagatelną liczbę głosów. Jednak póki co Kapituła zdecydowała, że w przyszłym roku pojawi się co prawda nowa kategoria, będzie to - Telewizyjny Program Kulinarny.

Zwycięzcy uhonorowani specjalnie zaprojektowanymi na tę okazję statuetkami z brązu automatycznie powoływani są w skład Kapituły, która będzie decydować o przyznaniu nagród w przyszłych latach.

W tym roku statuetki wręczał Marek Kopyto reprezentujący fundatora statuetek i głównego sponsora całej imprezy markę Knorr. Specjalny bufet, w formie smakowo - tematycznych stacji, przygotował Klub Szefów Kuchni.

Zobaczcie Państwo

Gala Konkursowa

Lista Nominowanych

 
 [1]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000