Produkty spożywcze, które jemy na co dzień są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Są jednak takie towary, których ceny przekraczają „rozsądne” granice. Dzieje się tak, ponieważ ich zdobycie, wytworzenie lub pozyskanie wymaga dużych nakładów pracy, a także pieniędzy. W kolejnych odsłonach przedstawimy najdroższe produkty spożywcze świata. W dzisiejszym felietonie omówimy pochodzenie i własciwości najdroższej kawy na świecie.
Kawa Kopi Luwak
To gatunek kawy pochodzący z południowo-wschodniej Azji, wytwarzany z ziaren kawy, które wydobywane są z odchodów zwierzęcia z rodziny łaszowatych, łaskuna muzanga (Paradoxurus hermaphroditus), nazywanego popularnie cywetą, a lokalnie luwak.
Łaskun chętnie zjada owoce kawowca, ale nie trawi jego nasion, a jedynie miąższ. Po nadtrawieniu przez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu przez bakterie produkujące kwas mlekowy ziarna przechodzą przez przewód pokarmowy i są wydalane. Zwierzę zjada tylko najlepsze owoce, a przez przejście przez przewód pokarmowy łaskuna ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich wytwarzana zyskuje nowy, łagodny aromat. Po oczyszczeniu kawę przetwarza się w typowy sposób. Ten gatunek zbierany jest przez ludność z wysp indonezyjskich (Sumatra, Jawa, Celebes), a w mniejszym stopniu z Filipin i Wietnamu. Wysoka cena skupu czasem skłania mieszkańców tych terenów do łowienia łaskunów i karmienia ich owocami kawy dla łatwego uzyskania znacznych ilości tego gatunku kawy.
Czym się różni kawa kopi luwak od innych kaw?
Kawa kopi luwak jest bardzo gęstym (porównywalnie do syropów) i o mocnym aromacie napojem. Jest aksamitna, o bogatym i niepowtarzalnym smaku, zdecydowanie różniącym się od innych kaw. Można w niej wyczuć odrobinę kawy i karmelu, co pozwala być jej jeszcze bardziej wyjątkową. Wielu smakoszy kawy uważa, że smak kopi luwak jest szczególnie stęchły i ziemisty, jaki jest naprawdę? Najlepiej ocenić samemu.
Kopi luwak to najdroższa kawa na świecie, gdyż jej kilogram kosztuje aż około 4000 zł. Niestety jej roczne zbiory nie są dość duże, określa się je na około 400 kg rocznie. Najchętniej kawę kupują Stany Zjednoczone i Japonia, stają się jej stałymi klientami. Kawa luwak jest już dostępna w Polsce, choć jeszcze rzadko spotykana. Czy przetrwa i wciąż będzie w produkcji? Tego nie wie nikt, z pewnością jednak jest wyjątkowa i warta degustacji szczególnie przez smakoszy kaw.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.