Produkty spożywcze, które jemy na co dzień są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Są jednak takie towary, których ceny przekraczają „rozsądne” granice. Dzieje się tak, ponieważ ich zdobycie, wytworzenie lub pozyskanie wymaga dużych nakładów pracy, a także pieniędzy. W kolejnych odsłonach przedstawimy najdroższe produkty spożywcze świata. Przyszłą pora aby zaprezentować orzechy Macadamia.
Orzechy Macadamia
Orzechy Macadamia wywodzą się z dalekiej Australii, obecnie uprawia się je również na Hawajach i w Ameryce. Kształtem przypominają orzechy laskowe. Część przeznaczona do spożycia okryta jest twardą, ciemnobrązową łupiną, której ciężko jest się pozbyć, nawet gdy użyjemy w tym celu dziadka do orzechów. W związku z tym w sklepach sprzedaje się orzechy już bez łupin przygotowane bezpośrednio do konsumpcji. W ich skład wchodzi aż 76% tłuszczu co sprawia, że nie zaleca się długiego ich przechowywania po otwarciu, gdyż bardzo szybko jełczeją.
Dietetycy zachwycają się odżywczym składem tego smacznego orzecha zawiera on bowiem cenne tłuszcze wielonienasycone. Spożycie tego produktu obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz sprzyja w walce z rakiem, pomaga walczyć ze stresem.
Orzechy Macadamia zawierają również bardzo dużo włóknika oraz selenu i kwasu foliowego. Wartości odżywcze w 100 g: Białka 8,0 g, węglowodany 13,8 g, tłuszcze 73,8 g w tym nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3 – 59%, potas 260 mg, wapń 50 mg, fosfor 200 mg, magnez 149 mg.
Najczęściej stosuje się je do ciast, nadają im maślany smak, ale są również spożywane na surowo lub po podpieczeniu podawane jako przekąska. Z miąższu można wyciskać również bardzo ceniony zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w produkcji kosmetyków olej. Uznawane są za najsmaczniejszy z orzechów, co niestety przekłada się na ich cenę. Kilogram prażonego, solonego orzecha macadamia w lipcu 2009 roku wyceniano na 46 zł.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.